D. 28. oktober kåres vinderen af Ballon d’Or 2024 ved det årlige galla i Paris. Hverken Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi er blandt de 30 nominerede. I stedet er det Real Madrids Vinicius Junior og Manchester Citys Rodri, der er bookmakernes favoritter til at vinde prisen i år. Her kan du se Ballon d´Or odds 2024 og læse om de største favoritter til at vinde.

Spil på Ballon d'Or 2024 hos NordicBet

Ballon d’Or odds 2024 – Vinicius Junior er storfavorit

Ifølge bookmakerne er der størst chance for, at enten Vinicius Junior eller Rodri vinder Ballon d’Or 2024. Jude Bellingham var tidligere i år favorit til at vinde prisen. Men efter en svag præstation ved EM er oddsene på den unge englænder steget markant. Her kan du se odds på vinderen af Ballon d'Or.

Vinder Højeste odds Bookmaker
Vinicius Junior 1,13
Rodri 5,50
Jude Bellingham 11,00
Dani Carvajal 25,00
Lamine Yamal 40,00
Kylian Mbappé 40,00
Erling Haaland 40,00
Lautaro Martinez 50,00
Toni Kroos 80,00
Phil Foden 100,00

De 30 nominerede til Ballon d'Or 2024

D. 4. september offentliggjorde magasinet France Football listen over de 30 nominerede til Ballon d'Or-prisen 2024. For første gang siden 2003 inkluderede listen hverken Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi, som tilsammen har vundet Ballon d'Or 13 gange. Her er listen over de 30 spillere, som er nomineret til Ballon d'Or 2024:

  1. Vinicius Junior
  2. Rodri
  3. Jude Bellingham
  4. Dani Carvajal
  5. Lamine Yamal
  6. Kylian Mbappé
  7. Erling Haaland
  8. Lautaro Martinez
  9. Toni Kroos
  10. Phil Foden
  11. Nico Williams
  12. Harry Kane
  13. Emiliano Martinez
  14. Dani Olmo
  15. Florian Wirtz
  16. Bukayo Saka
  17. Declan Rice
  18. Federico Valverde
  19. Ademola Lookman
  20. Antonio Rüdiger
  21. Cole Palmer
  22. Mats Hummels
  23. Granit Xhaka
  24. Martin Ødegaard
  25. Hakan Calhanoglu
  26. Vitinha
  27. Alejandro Grimaldo
  28. Artem Dovbyk
  29. William Saliba
  30. Ruben Dias

De 10 største favoritter til at vinde Ballon d'Or 2024

Alle 30 nominerede til Ballon d'Or-prisen 2024 havde en god sidste sæson og præsterede på et højt niveau. Men nogle af spillerne på listen har åbenlyst større chance for at vinde Ballon d'Or end andre. Her gennemgår vi bookmakernes 10 største favoritter til at vinde Ballon d'Or 2024.

10. Phil Foden

Phil Foden havde en fantastisk sæson med Manchester City. Den unge englænder scorede 28 mål, lavede 12 assist og vandt prisen som årets spiller i Premier League.

Da Kevin De Bruyne og Erling Haaland var ude med skader, trådte Phil Foden i karakter og hjalp hans klub med at vinde Premier League, VM for klubhold og Super Cuppen. 

2023/2024 var uden tvivl Phil Fodens bedste sæson for Manchester City, men den unge englænder var desværre ikke i stand til at overføre målene og det flotte spil til landsholdet og EM-slutrunden i Tyskland.

For at vinde Ballon d'Or skal Phil Foden have mere succes på det engelske landshold. Det kommer måske også. Han har i hvert fald talent nok til at vinde Ballon d'Or en dag - det bliver bare ikke i år.

Phil Foden

Copyright:  Darren Staples / AFP

9. Toni Kroos

Sæsonen 2023/2024 blev Toni Kroos' sidste som professionel fodboldspiller. Tyskeren havde nogle år forinden udtalt, at han ville slutte karrieren "on top", og det må man sige, at han gjorde.

Det blev godt nok kun til et enkelt mål i løbet af sæsonen. Men med 12 assist og sublimt midtbanespil hjalp han Real Madrid med at vinde Champions League, La Liga og Supercopa de Espana.

Toni Kroos viste sig også fra sin bedste side under EM, efter hJulian Nagelsmann havde lokket ham med. Tyskland røg dog som bekendt ud i kvartfinalen, hvilket også blev endestationen for Toni Kroos' fantastiske karriere.

Der er formentlig mange, der gerne så Toni Kroos vinde Ballon d'Or. Men når alt kommer til alt, er der bare nogle spillere, der på den ene eller anden måde havde en bedre sæson end ham.

Toni Kroos

Copyright:  Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

8. Lautaro Martinez

Lautaro Martinez havde en fantastisk sæson for både klub og land, og det er 100% på sin plads, at han er blandt de 30 nominerede til Ballon d'Or-prisen.

Argentineren scorede 35 mål, lavede otte assist i løbet af sæsonen og var med til at vinde Serie A og Supercoppa Italiana sammen med Inter.

Derudover scorede han også fem mål ved Copa America - inklusiv sejrsmålet i finalen, der sikrede ham den gyldne støvle og Argentina titlen som Copa America-mestre.

Det ville være en stor overraskelse, hvis Lautaro Martinez vandt Ballon d'Or 2024 foran det øvrige felt. Men der er en god grund til, at bookmakerne ser ham som en af de store outsidere til at vinde prisen.

Lautaro Martinez

Copyright:  Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

7. Erling Haaland

Hvis det ikke havde været for Messi, havde Haaland vundet Ballon d'Or 2023. Så nu hvor Messi ikke er blandt de nominerede, kunne man så ikke forestille sig, at Haaland ville vinde i år? 

Nej, formentlig ikke. Utroligt nok med tanke på, at han scorede 45 mål og vandt Premier League, VM for klubhold og Super Cuppen med Manchester City. 

Udover at han døjede med et par skader i løbet af sæsonen og ikke altid spillede op til sit bedste, røg han ud af Champions League med City i kvartfinalen. Og så gik han også glip af EM i Tyskland, efter Norge ikke kvalificerede sig.

Hvis Haaland skal vinde Ballon d'Or, skal han formentlig enten vinde Champions League igen eller få mulighed for at vise sig frem i en større international turnering. Der er andre, der har haft mulighed for at flexe sig denne sommmer, og derfor bliver 2024 formentlig heller ikke året, hvor Haaland vinder Ballon d'Or. 

Erling Haaland

Copyright:  Darren Staples / AFP

6. Kylian Mbappé

Kylian Mbappé fik tredjeflest stemmer til sidste års Ballon d'Or, og det er ikke svært at forestille sig, at han et år får flest.

Der er primært tre grunde til, at han endnu ikke har vundet den prestigefyldte pris: 1. Messi. 2. Han har spillet på et til tider sløjt fransk landshold. 3. Han har spillet hos PSG, som ikke har formået at vinde Champions League.

I år er Messi så ikke nomineret, og i sommer skiftede han PSG ud med Real Madrid og tog dermed et vigtigt skridt i forhold til at vinde Ballon d'Or. 

Men bliver det i år? Nej, heller ikke. Selvom han scorede 52 mål, lavede 21 assist og vandt Ligue 1, Coupe de France og Trophee des Champions med PSG, var der for lidt europæisk succes - både på klubplan og internationalt.

PSG røg ud i Champions League-semifinalen til Borussia Dortmund, og Frankrigs undervældende præstationer ved EM har bestemt ikke hjulpet Mbappé med at vinde Ballon d'Or. 

Kylian Mbappé

Copyright:  Franck FIFE / AFP

5. Lamine Yamal

Lamine Yamal er uden diskussion et kæmpe talent, som vi forhåbentlig kommer til at se meget mere til de næste mange år. Det er dog lidt overraskende, at han er så højt oppe på listen over bookmakernes favoritter til at vinde Ballon d'Or 2024.

Yamal scorede 10 mål, lavede 18 assist og satte den ene rekord efter den anden i La Liga, hvor han var Barcelonas helt store lyspunkt.

Men det var utvivlsomt hans præstationer ved EM, der gjorde ham til Ballon d'Or-kandidat i en alder af bare 17 år. I løbet af slutrunden lavede han fire assist, scorede et klassemål mod Frankrig og vandt prisen som turneringens unge spiller. 

Hvis han kan fortsætte sin udvikling og blive ved med at spille på samme høje niveau, er der måske en Ballon d'Or til ham engang ude i fremtiden. Men det bliver ikke i år.

Lamine Yamal

Copyright:  Jewel SAMAD / AFP

4. Dani Carvajal

Hvis der skulle gives en Ballon d'Or specifikt til en forsvarsspiller, ville Dani Carvajal vinde den i år. Han var en af Real Madrids ubesungne helte i sidste sæson, men hans indflydelse på klubbens succes skal man ikke tage fejl af. Det var hans scoring i Champions League-finalen et bevis på.

I alt scorede Dani Carvajal syv mål og lavede otte assist i løbet af sæsonen og hjalp Real Madrid med at holde 21 clean sheets, vinde Champions League, La Liga og Supercopa de Espana.

Carvajal havde mindst lige så meget indflydelse på Spaniens landshold under EM 2024, hvor han også viste sin målfarlighed som forsvarsspiller.

Det er utvivlsomt Dani Carvajals trofæhøst i sidste sæson, der har fået ham til at skyde i vejret på Ballon d'Or-ranglisten. Men den rutinerede Real Madrid-spiller fortjener ros for sin sæson uanset hvad. Er det nok til at vinde Ballon d'Or? Måske, men der er formentlig et par herrer, der i sidste ende vil få flere stemmer end ham.

Dani Carvajal

Copyright:  INA FASSBENDER / AFP

3. Jude Bellingham

Jude Bellingham var vel verdens bedste fodboldspiller i første halvdel af sæsonen 2023-2024.

Alle vidste, hvor stort et talent han var, da han skiftede fra Dortmund til Real Madrid. Det var alligevel imponerende og overraskende, hvor hurtigt han faldt til i kongeklubben.

23 mål og 13 assist bidragede han med hos Real Madrid, der som bekendt sluttede sæsonen af med at vinde Champions League, La Liga og Supercopa de Espana.

Hypen omkring ham aftog en anelse i begyndelsen af 2024 på grund af skader og karantæner, men han sluttede sæsonen godt af og fik også lidt ekstra opmærksomhed ved at score sit andet mål i El Clasico.

Selvom han lignede en træt mand ved EM, scorede han to vigtige mål for England, herunder hans hovedstødsmål mod Slovakiet, der holdt Englands turnering i live i ottendedelsfinalen.

Hvis Jude Bellingham havde scoret i EM-finalen, og England var blevet europamestre, ville han formentlig vinde Ballon d'Or. Men finale-nederlaget (samt Bellinghams og Englands generelt set skuffende spil under EM) flyttede Ballon d'Or-favoritværdigheden over på følgende to herrer. 

Jude Bellingham

Copyright:  Tobias SCHWARZ / AFP

2. Rodri

Det ville bestemt ikke være ufortjent, hvis Rodri vandt Ballon d'Or 2024. Spanieren havde en fantastisk sæson for både klub og landshold og er vel den bedste defensive midtbanespiller i verden. Hans manager, Pep Guardiola, gik endda så langt at kalde ham for verdens bedste midtbanespiller.

I 2023/2024-sæsonen scorede Rodri 12 mål og lavede 15 assists som defensiv midtbanespiller og vandt Premier League, VM for klubhold og Super Cuppen med Manchester City. 

Indtil FA Cup-finalen var det over et år siden, han havde tabt en kamp inden for 90 minutter med Manchester City. Der var heller ikke meget, der illustrerede hans betydning for City mere end det faktum, at holdet tabte tre Premier League-kampe, hvor han ikke spillede.

Hvis Spanien ikke havde vundet EM, ville han formentlig være længere nede på listen over favoritter til at vinde Ballon d'Or 2024. Men det gjorde de, og selvom han blev taget ud i pausen af finalen, var hans præstationer op til kampen nok til, at han blev kåret til turneringens bedste spiller. Og den pris kan vise sig at være nok til, at han vinder Ballon d'Or.

Rodri

Copyright:  Tobias SCHWARZ / AFP

1. Vinicius Junior

Vinicius Junior er bookmakernes helt store favorit til at vinde Ballon d'Or 2024. Real Madrid-spilleren vurderes til at have omkring 88% chance for at vinde den prestigefyldte pris. Brasilianeren har hele tiden været favorit til at vinde Ballon d'or 2024 hos bookmakerne. Men oddset på brasilianeren faldt drastisk tidligere i september, da der gik rygter om, at han allerede havde vundet.

Vinicius Juniors Ballon d'Or-kandidatur er dog primært baseret på hans succes med Real Madrid, ikke med det brasilianske landshold.

Vinicius ikke fik den start på sæsonen, som mange Real Madrid-fans havde håbet på, da Karim Benzema forlod Real Madrid, på grund af skader Men fløjspilleren var hurtigt tilbage til sit absolut bedste, da han først fik rystet sine fitnessproblemer af sig.

Han scorede blandt andet hattrick og var med til at slå Barcelona i den spanske Super Cup-finale, og han var i fin målform i La Liga, hvor Real Madrid sikrede sig endnu et mesterskab.

Og så havde han en stor del i Real Madrids sejr i Champions League, hvor brasilianeren blandt andet fik stor opmærksomhed på grund af sine præstationer i semifinalen mod Bayern München og i finalen mod Dortmund, hvor han scorede det andet mål.

Hans sommer med det brasilianske landshold i Copa America gik dog ikke efter planen. Han scorede godt nok to gange mod Paraguay i gruppespillet, men en karantæne betød, at han kun kunne se til fra tribunen, da hans landsmænd røg ud i kvartfinalen mod Uruguay efter straffesparkskonkurrence.

26 mål, 12 assists, et spansk mesterskab, en spansk Super Cup og et Champions League-trofæ blev det til for Vinicius Junior i sæsonen 2023/2024. Er det nok til, at han vinder Ballon d'Or? Det mener bookmakerne tydeligvis. Men mange stemmer vil helt sikkert gå til Rodri, der vandt EM med Spanien. Vi får at se d. 28. oktober.

Vinicius Junior

Copyright:  JAIME REINA / AFP

Livestream Ballon d´or

Du kan følge ved et store gallashow mandag d. 28. oktober, hvor Ballon d´Or cermonien afholdes i Paris.

Du kan få adgang til gratis livestream på FIFA´s hjemmeside.

Protokollen for Ballon d'Or-afstemningen

France Football, som står bag uddelingen af Ballor d’Or 2024, lavede i 2022 nogle markante ændringer i deres måde at finde vinderen på.

Først og fremmest skal vinderen af Ballon d’Or ikke afgøres over et kalenderår, men på baggrund af en sæson; i dette tilfælde 2023/2024-sæsonen.

Derfor finder ceremonien sted lidt tidligere i år, end den plejer, nemlig i oktober.

En anden vigtig ting at have med i sine overvejelser, inden spareskillingerne sættes på en given spiller, er, at der ikke længere lægges lige så meget vægt på, hvem der vinder de store titler som Champions League, EM, VM, Premier League, La Liga og så videre. 

Ovenstående kan muligvis stadig blive tungen på vægtskålen, hvis det er tæt løb mellem to spillere. Men som udgangspunkt er det hensigten, at man vil udpege den bedste spiller, uanset hvor meget eller lidt han måtte have vundet. 

Ballon d’Or regler: De bestemmer, hvem der vinder

Journalister fra hele verden samt landstrænere og landsholdsanførere afgør, hvem der løber med den store hæder. Kriterier for, hvad der skal lægges vægt på i afstemningen:

  • Individuelle præstationer fra spilleren
  • Holdets præstationer
  • Spillerens fornemmelse for fair play

Tidligere vindere af Ballon d'Or

Herunder får du en oversigt over de seneste vindere af Ballon d'Or. 

2011: Lionel Messi
2012: Lionel Messi
2013: Cristiano Ronaldo
2014: Cristiano Ronaldo
2015: Lionel Messi 
2016: Cristiano Ronaldo
2017: Cristiano Ronaldo 
2018: Luka Modrić
2019: Lionel Messi
2020: Prisen blev ikke uddelt grundet corona.
2021: Lionel Messi
2021/2022: Karim Benzema
2022/2023: Lionel Messi

Se eventuelt også BetXperts oversigt over de bedste betting sider.

Ofte stillede spørgsmål om Ballon d’Or

🔎Hvornår er Ballon d’Or 2024?

Ballon d’Or 2024 uddeles den 28. oktober i Paris.  

🔎Hvem bestemmer, hvem der vinder Ballon d’Or?

Journalister og landstrænere fra hele verden afgør, hvem der vinder Ballon d’Or 2024. 

🔎Hvem vandt Ballon d’Or sidste år?

Lionel Messi vandt Ballon d’Or sidste år efter at have ført Argentina til VM-guldet i Qatar. 

🔎Hvem har vundet Ballon d’Or flest gange?

Lionel Messi har vundet Ballon d’Or flest gange, nemlig otte gange.

🔎Bliver Ballon d’Or afgjort på kalenderår eller sæson?

Ballon d’Or afgøres på en sæson og ikke længere kalenderår som tidligere.